Stage Duitsland: Carnaval bij onze oosterburen

Carnaval tydens jouw stage in Duitsland

Alles is geregeld en alles staat vast, je gaat stage in Duitsland lopen. Maar je vraagt je af of er wat te beleven valt tijdens je stage. Nou daar hoef je je geen zorgen over te maken want onze oosterburen hebben een populatie van zo’n 80 miljoen mensen dus altijd wat te beleven zoals carnaval.

Carnaval in Duitsland

Maakt niet uit wanneer je stage gaat lopen in Duitsland carnaval, in het Duits karneval, kun je bijna niet ontlopen. Officieel gezien is carnaval van donderdag tot dinsdag, ook wel straat carnaval genoemd, maar eigenlijk begint het seizoen al op 11 november om 11 over 11. In de periode voor de straat carnaval zijn er al verschillende activiteiten en feesten dus vervelen zul je niet doen tijdens je stage.

stage-duitsland-carnaval-groepsfoto-rood-met-wit-kostum

Carnaval wordt het meest uitbundig gevierd in het westen van Duitsland. Daar heb je ook de bekendste carnavalssteden zoals Aken, Düsseldorf, Mainz, Bonn en uiteraard Keulen. Van deze 6 daagse carnaval is maandag het populairs en bekendst, toch een leuke periode voor tijdens je stage in Duitsland. Die maandag wordt ook wel Rosenmontag genoemd. Deze dag wordt alleen in Duitssprekende landen gevierd, bijvoorbeeld Oostenrijk, daarnaast zijn er op die dag allerlei parades met wagens, verkleding en natuurlijk bier. Dit is het grootst en het vetst in Keulen die daar erg bekend omstaat. Kortom één groot feest tijdens je stage in Duitsland.

Carnaval is in Duitsland geen nationale feestdag en het valt ook niet in de vakantie zoals bijvoorbeeld in Nederland. Maar scholen en vaak ook bedrijven zorgen ervoor dat je gewoon lekker carnaval kunt gaan vieren en lekker vrij bent tijdens deze periode, leuke meevaller tijdens je stage in Duitsland. Als je niet vrij krijgt maken ze er wel iets prachtigs van op je stage plek dus geen paniek.

Waar komt het bekendste carnaval van Duitsland vandaan?

Waar het in Nederland komt uit een rooms-katholiek feest komt het bijvoorbeeld uit Keulen vanuit protest. Begin 1800 gebruikte de keulenaars carnaval als protest tegen de Pruisen en fransen die hun stuk land wouden in pikken.
In Keulen hebben ze een vol programma en jij wilt niets missen als je stage in Duitsland aan het lopen bent dus laten we gauw beginnen.

stage-duitsland-carnaval-optocht-kostum-trommels

De opening van het uitbundige feest begint op donderdag op de Alter Markt in het hart van het oude centrum van Keulen. Dit feest begint zoals overal 11 over 11 en gaat de hele dag en nacht door. Feest, feest nog eens feest!
Je hebt niet veel tijd om bij te komen want Zaterdag is het tijd voor Funkenbiwak. Dit is een show op het Neumarkt met korpstroepen die leuke, vrolijke pakken aan hebben. Die dag erop, Zondag, zijn de scholen aan de beurt om hun wagens te laten zien.

Maar moment suprême is toch wel de wel bekende Rosenmontag en toch wel een must op vrij te hebben tijdens je stage in Duitsland. Om deze dag draait het bijna allemaal. Sinds dat de Pruisen en fransen niet meer daar zijn hebben ze deze optocht in het leven geroepen en dat is al zo’n 200 jaar geleden.

Op dinsdag hoef je niet naar het centrum te gaan want dan is het daar redelijk uitgestorven. Je kunt dan beter naar de buitenwijken gaan waar je hier en daar een verstrooide parade vind. Aanrader om heen te gaan want dat zijn toch minder toeristische parades, super leuk. Meer onder de locals moet leuk zijn als je stage in Duitsland gaat lopen.
En tot slot heb je de woensdag. Ook wel Aswoensdag genoemd omdat het de laatste dag is voor de vastentijd. Tijdens deze dag kun je het beste bij komen in de restaurantjes overal en nergens en een heerlijke vismaaltijd bestellen. Jazeker, specifiek vis omdat vlees op die dag not done is.
Dus woon je in de buurt van Keulen en hou je van carnaval, laat je innerlijke carnaval persoon los in Keulen tijdens je stage.

stage-duitsland-carnaval-kostum-drie-meiden

Wat doet de rest van Duitsland tijdens carnaval?

De rest van Duitsland zit ook niet stil tijdens deze dagen. In Düsseldorf ontmoeten ze elkaar in de Köningsallee in Romeinse kledendracht om feest te vieren. Op Rosenmontag hebben ze een grote parade met flink veel wagens en de parade is ook nog eens zo’n 2-3km lang. Als je dit wilt zien wees dan op tijd het begint rond het middaguur. En op woensdag verbranden ze ritueel de ‘Hoppeditz’, dat is een feesticoon.

 

In München pakken ze het wel iets anders aan. Daar doen ze voornamelijk aan carnaval bals, iets anders maar toch een fantastische ervaring tijdens je stage. Van zondag tot dinsdag bezetten de vrouwen zoveel mogelijk zebrapaden en op dinsdag is er een prachtig openluchtfeest. Genoeg carnaval als je in de buurt van München stage loopt.

In het zuidelijk deel van Duitsland zeggen ze Fasching en geen carnaval. Dat bekent niet dat het daar er rustiger aan toe gaat. Helemaal niet juist. In Zuid Duitsland hebben ze wel een ander soort carnaval. Daar gebruiken ze meer duivelachtige figuren. Dit zul je allemaal gaan mee maken als je kiest voor een stage in Duitsland en weliswaar in het zuiden dan.

En voor de wat rustige stagiair onder ons hebben we Noord Duitsland. Daar wordt helemaal geen carnaval gevierd dus wat rustiger tijdens je stage. Maar tijdens die periode wordt er wel een ander feest gegeven in het hoge noorden maar dat is niet uitbundig.

Kortom, wist je niet of ze carnaval vierde in Duitsland en wou je daarom misschien in Duitsland stage gaan lopen? Nou dan hoef je niet bang te zijn, ze vieren carnaval tijdens je stage en wij kunnen een onvergetelijk stage in Duitsland regelen met carnaval.