Stage Duitsland – Artistiek Berlijn

De artistieke kant van Berlijn tijdens jouw stage in Berlijn

Ik werk bij GO Placements: het bedrijf dat jouw stage regelt, je accommodatie en zelfs je airport pick-up. Wij weten dat Berlijn een geweldige stad is voor kunst. Het staat dan ook bekend voor de street art. Je zal er niet genoeg van kunnen krijgen tijdens je stage. Desondanks dat Duitsland er vaak bekend om staat dat alles ordelijk is en netjes geregeld. Wat natuurlijk ook zo is al helemaal in het bedrijfsleven, maar het heeft ook een heel andere kant. Een van die anderen kanten die je tijdens je stage in Duitsland kan ontdekken, is de street art van Berlijn.
stage-duitsland-berlijn-radio
Street art is de verzamelnaam voor alle beeldende kunsten gecreëerd in publieke ruimten. De term werd echt populair in de jaren ’80 toen graffiti opkwam. Tijdens je stage kan je op heel veel verschillende plekken in Berlijn genieten van street art. je kan lekker op avontuur gaan en de stad verkennen. In deze blog lees je waar je naar toe kunt gaan.

De Berlijnse Muur bezoeken

Het feit dat er veel street art te vinden is in Berlijn, heeft vooral te maken met de geschiedenis van de stad. Na het vallen van de muur in 1989, bleken de overgebleven stukken van de muur de perfecte locatie voor creatieve geesten. De stukken muur werden veelvuldig gebruikt voor het uiten van politieke standpunten. Ook werd er vaak de spot gedreven met andere bevolkingsgroepen. De Berlijnse Muur is sowieso een top attractie om te bezoeken tijdens je stage in Duitsland. Het langste gedeelte van de muur, de East Side Gallery, bestaat bijna volledig uit street art. De beschilderingen zijn zo creatief en verschillend dat bijna iedereen deze manier van graffiti kan waarderen. Het is dan ook niet zonder reden dat de East Side Gallery jaarlijks door miljoenen toeristen bewonderd wordt.

stage-duitsland-berlijn-muur

Yaam bezoeken

Wil je de toeristen van de East Side Gallery vermijden tijdens je stage in Duitsland, dan moet je even erachter kijken. Hier vind je de strandbar Yaam. Het is een soort Jamaica, maar dan minder zonnig. De Youth African Art Market is een wereld op zich met reggae muziek, street food en heel veel street art op de muur. De meeste kunst die je hier ziet is op uitnodiging gemaakt en de kans is groot dat je artiesten live bezig ziet. Ook kan je hier vaak kleine kunstwerkjes kopen. Leuk om iets te gaan drinken en genieten van het uitzicht.

 

Teufelsberg bezoeken

De Teufelsberg is voor street art een geweldige plek om te bezoeken tijdens je stage in Duitsland. Vooral het afluisterstation van de Amerikanen ligt er verlaten bij en is daarom een geweldige plek om straatkunst te bewonderen. Een lekkere wandeling rond de natuur kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan dit afluisterstation.

 

Kunsthaus Tacheles bezoeken

Dit kunsthuis in het midden van Berlijn (Oranienburger Strasse) is maar liefst 9000 vierkante meter groot en één van de beste Berlijnse locaties voor een liefhebber van street art. Hier kan je tijdens je stage in Duitsland veel andere kunstliefhebbers treffen. Kunsthaus Tacheles was lange tijd een warenhuis maar na de val van de muur werd het grote pand bewoond door artistiekelingen in Berlijn. Door de bewoners die het gebouw gebruikten als kraakpand, heeft dit gebouw een creatieve uitstraling gekregen.

Friedrichshain bezoeken

Deze wijk in Berlijn moet je zeker ook bezoeken tijdens je stage in Duitsland. In deze wijk vind je veel barretjes, gezellige restaurantjes en ook een groot deel van het Berlijnse uitgaansleven. Het wordt bewoond door studenten waardoor deze wijk heel jong aandoet.

Kreuzberg bezoeken

Toen de Berlijnse Muur er nog stond, was Kreuzberg het dichtst bevolkte stukje Berlijn waar buitenlanders, alternatievelingen en Duitsers met elkaar samenwoonden. In deze wijk vind je naast veel street art ook Checkpoint Charlie, de bekende grensovergang en het Joods Museum. Het oude ziekenhuiscomplex Bethanien is zeker een bezoekje waard tijdens je stage in Duitsland. Zoals de naam al zegt, was het vroeger een ziekenhuis. Tegenwoordig kun je er eten, in de Biergarten zitten of een kunsttentoonstelling bezoeken. Absoluut een must do tijdens je stage hier, het bruist van de mensen en er is altijd wel iets leuks te zien.

Mitte bezoeken

De wijk Mitte huist vooral veel nieuwbouw. Maar tijdens je stage in Duitsland moet je zeker het hof Haus Schwarzenberg bezoeken. Je vindt er veel ateliers, tentoonstellingen, winkels, bars en vooral muren vol street art. Er worden regelmatig bekende straatartiesten uitgenodigd om hun werk hier op de muur te zetten. Een kale wand ga je hier zeker niet vinden tijdens je stage in Duitsland. Een straat die zeer centraal ligt in Mitte is de Dircksenstraße, hier vind je heel veel werk van straatartiesten. Vergeet niet in de steegjes onder het spoor af en toe omhoog te kijken, daar vind je vaak de meest verrassende werken.

stage-duitsland-berlijn-muur-zoen

Natuurlijk zijn er nog meer wijkjes die je kan bezoeken tijdens je stage. Wanneer je afdwaalt van de meest toeristische trekpleisters, kom je vaak de meest fascinerende kunstwerken tegen. Lijkt het jou geweldig om tijdens je stage in Duitsland te genieten van de underground culture van Berlijn en genieten van de mooie street art? Klik dan nu op ‘Vraag nu aan’ voor een gratis Skype gesprek om jou mogelijkheden voor een stage in Duitsland te bespreken.