Wat is het Erasmusbeurs Programma?

Het Erasmusbeurs programma is een programma dat in 1987 in het leven geroepen is om de samenwerking op educatie binnen Europa en ook op het werkveld te versterken en te stimuleren. Het Erasmusbeurs programma valt onder het Life Long Learning programma van de EU dat een overkoepelend programma is met meerdere programmaís als het Erasmus die leerervaringen binnen de EU wil stimuleren. Het programma wordt dus gebruikt voor het studeren en stage lopen in een land dat onder de EU valt (inclusief Duitsland )plus Macedonië, IJsland, Liechtenstein Noorwegen, Turkije en Zwitserland. Het programma mag dus zeker ook voor een stage in Duitsland gebruikt worden.

Wat is een Erasmusbeurs?

De Erasmusbeurs is dus de financiering die je als student kan krijgen als je stage loopt in ÈÈn van de landen die onder de Erasmus vallen en als je je hebt aangemeld bij het programma. Duitsland hoort ook zeker bij de landen die geschikt zijn voor een Erasmusbeurs. De financiering wordt bepaald door de onderwijsinstelling waar jij als student je studie doet. Het is dus mogelijk om een Erasmusbeurs te ontvangen als je een stage loopt bij een bedrijf los van het feit of dat bedrijf al een vergoeding geeft of niet. Voor stages en studeren in het buitenland is er dus een Erasmusbeurs die je kunt aanvragen. Vanaf een stage of studietijd van 3 maanden tot een jaar kan je in aanmerking komen voor een Erasmusbeurs.

Waarom een Erasmusbeurs?

Een Erasmusbeurs kan jou helpen om rond te komen tijdens je stage. Alhoewel er in Duistland nu regels zijn over een minimale stage vergoeding kan een extra beurs goed van pas komen. Het leven in sommige steden kan soms duurder uitvallen dan gedacht of je kunt soms net geld tekort komen om nog leuke dingen te doen naast je stage. Verder is het aanvragen van een Erasmusbeurs helemaal niet heel ingewikkeld. In Duitsland zijn er ook veel exchange studenten in de grote studentensteden die ook van de beurs gebruik maken.

Hoe vraag ik een Erasmusbeurs aan?

Het aanvragen voor een Erasmusbeurs voor je stage is vrij eenvoudig. De Erasmus heeft als organisatie contact met duizenden hoge scholen en universiteiten in Europa. Jouw (hoge) school of universiteit is daar zeer waarschijnlijk ook op aangesloten. Als je een Erasmusbeurs voor je stage wilt aanvragen kun je het beste navragen binnen je eigen studie of hoge school of universiteit hoe je aan zo een Erasmusbeurs kunt komen. Je eigen onderwijsinstelling beheert zelf de Erasmusbeurs portemonnee dus het is ook aan hen hoe hoog deze Erasmusbeurs is per maand of periode. Vraag dus ook zelf om de documenten binnen je onderwijsinstelling en zorg dat je die zo snel mogelijk hebt ingeleverd. Als je documenten worden goedgekeurd kun je genieten van een Erasmusbeurs tijdens je stage periode in Duitsland.

Erasmus activiteiten

Naast dat het Erasmusbeurs programma studenten die in het buitenland studeren en stage lopen financiert zorgt de organisatie ook voor leuke evenementen en activiteiten voor studenten. In veel studentensteden in Duitsland is de Erasmus ook aanwezig om studenten bij elkaar te laten komen. Vaak zijn er speciale borrels of avonden waarbij studenten die aangesloten zijn bij het Erasmusbeurs programma aan deel kunnen nemen. Daarnaast zijn er ook nog voordelen die je hebt als je aangesloten bent bij het Erasmusbeurs programma. Met een Erasmusbeurs kaart kun je bijvoorbeeld korting krijgen in sommige discotheken en kroegen en soms kun je ook zelfs korting krijgen in musea met deze kaart die laat zien dat je het Erasmusbeurs programma volgt. Kortom, er zijn genoeg redenen om je aan te sluiten bij het Erasmusbeurs programma en een Erasmusbeurs aan te vragen.